PETER (duduk tengah) bersama sebahagian hadirin mesyuarat Koperasi KDM Labuan.
Koperasi
Komuniti KDM Labuan sedia beroperasi sebaik memperoleh sijil
Oleh
HENRY BATING
LABUAN:
Koperasi Komuniti Kadazan Dusun Berhad Labuan sedang dalam proses pendaftaran
dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) untuk membolehkan koperasi berkenaan
meneroka pelbagai peluang perniagaan demi kepentingan masyarakat Kadazan Dusun
Murut (KDM) di wilayah persekutuan itu.
Pengerusi
Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) Labuan, Peter Pikul yang
mempengerusikan penubuhan koperasi itu memberitahu pihaknya telah memperoleh
kebenaran dari SKM untuk menubuhkan koperasi berkenaan dan telah mengadakan
beberapa siri mesyuarat bersama ahli-ahli penaja.
“Kita
juga telah mengadakan mesyuarat terbaru yang dihadiri Pegawai SKM, Mintin Liun
sebagai proses terakhir mengemukakan butiran kepada SKM untuk memperoleh sijil
pendaftaran,” kata Peter.
Menurut
Peter, pada masa ini koperasi berkenaan beroperasi di sebuah pejabat rumah
kedai dari Jalan Merdeka, Bandar Labuan dan sedang mengenal pasti bidang-bidang
perniagaan yang boleh dilaksanakan sebaik memperoleh sijil pendaftaran.
Dalam
taklimatnya, Mintin memberikan contoh gerakan koperasi berjaya yang boleh
dijadikan panduan menggerakkan usaha niaga koperasi demi manfaat bekalan
barangan dan perkhidmatan serta peluang pekerjaan kepada ahli-ahli.
“Gerakan
koperasi yang teratur dan dijalankan dengan penuh tanggungjawab dapat membantu
kerajaan mencapai guna tenaga penuh dan mewujudkan pengangguran sifar di
kalangan ahli-ahli,” kata Mintin.
Peter
menambah, setakat ini pihaknya menerima keahlian dan pelaburan daripada 50
orang anggota sebagai butiran asas persijilan koperasi berkenaan.
Peter
turut memberitahu bahawa penubuhan koperasi itu telah dimaklumkan kepada Ahli
Parlimen Labuan, Datuk Rosman Datuk Isli, Ketua Bahagian Parti Bersatu Sabah
(PBS) Labuan, Datuk Peter Mak dan Pengerusi Dewan Perniagaan dan Perindustrian
Kadazandusun (KCCI) Labuan, Paul Ipoh Leokin.
MINTIN
(kanan) bersama Peter dan Jerome Mijin.
No comments:
Post a Comment