Karnival
UPSI berjaya perkenal hidangan tradisi etnik Sabah
JUALAN makanan tradisi Sabah sedang berlangsung.
|
Oleh
HENRY BATING
KARNIVAL
Budaya di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjong Malim, Perak 20
Disember lalu berjaya memperkenalkan hidangan tradisi etnik Sabah di samping mengimplementasi
pembelajaran mahasiswa berasaskan projek di luar bilik kuliah.
Kira-kira
200 warga kampus mengunjungi karnival itu untuk mengikuti sesi penyampaian
informasi, menyaksikan persembahan tradisi etnik Sabah dan membeli pelbagai jenis
hidangan tradisi berbilang etnik Sabah.
Antara
hidangan yang berjaya menggamit belian di kalangan pengunjung ialah Lada tuhau,
Lada Putih campur Tuhau, Jantung Pisang
campur Ikan masin, Pucuk ubi campur Ikan masin, Hinava,
Jeruk Bambangan, Nasi linopot, Bosou dan Perisa minuman bercampur gula.
ANTARA hidangan yang dijual di karnival makanan tradisi UPSI Tg Malim, Perak.
|
Pensyarah
Kanan Pengajian Minor Bahasa Kadazandusun UPSI, Dr Rosliah Kiting memberitahu,
program itu dijalankan untuk membolehkan pelajar mempelopori ilmu melalui
penerokaan yang berorientasikan dunia sebenar.
“Program
ini menggalakkan kemahiran berfikir aras tinggi dengan menerapkan komunikasi
interpersonal dan intrapersonal dalam semangat berpasukan bagi melaksanakan
program,” kata Rosliah.
Turut
hadir pensyarah pengajian minor bahasa Iban, Dr Patricia Ganing yang
menyifatkan program itu amat berjaya dalam memperkenalkan warisan tradisi
kepada generasi muda termasuk masyarakat umum di negara ini.
“Hidangan
yang disajikan amat mengagumkan di mana kalangan pelajar secara berpasukan
menghimpunkan pelbagai elemen hidangan tradisi sehingga mampu dipersembahkan
dalam bentuk karnival,” katanya.
PESERTA karnival makanan tradisi etnik Sabah sedang merekodkan kehadiran.
|
Karnival
yang telah diadakan di Bitarasiswa itu dianjurkan pelajar kursus minor sejarah
perkembangan bahasa, kesusasteraan dan kebudayaan Kadazandusun dengan kerjasama
exco kesenian dan kebudayaan Ikatan Sepadu Anak Jati Sabah (Iksas) serta
Fakulti Bahasa dan Komunikasi UPSI.
Pengarah
program, Fendila Lazarus memaklumkan bahawa program itu dijalankan bertujuan
untuk mewujudkan suasana ala Sabah di rantau Semenanjung Malaysia.
“Apa
yang penting bagi kami selaku pelajar ialah pengalaman mengendalikan karnival
itu di bawah bimbingan pensyarah dengan harapan lebih banyak karnival seperti
ini dapat kami kendalikan pada masa hadapan,” katanya.
DARI kanan Dr Patricia dan Dr Rosliah ketika menikmati hidangan tradisi Sabah.
|
Ahli
jawatankuasa hidangan karnival, Erna Zuryena memberi perkongsian bahawa program
itu berjaya merangsang keinginan mereka untuk mempelajari cara memasak hidangan
tradisi di samping mencungkil bakat pelajar yang memang sudah sedia memiliki
kebolehan memasak.
SEBAHAGIAN hadirin sedang mengikuti perkongsian informasi makanan tradisi etnik Sabah.
|
Turut
serta dalam karnival itu ialah Pensyarah Bahasa Kadazandusun, Minah Sintian dan
Yang Dipertua Iksas, Liew Tsun Hiung.
Suatu
yang agak menggembirakan penganjur ialah kemampuan karnival itu menghasilkan
impak yang maksimum di kalangan pelajar UPSI dengan modal biaya kewangan yang
minimum.
KUMPULAN penari tarian tradisi Rungus.
|
No comments:
Post a Comment